

PMS er en forkortelse for Præmenstruel Syndrom, og selvom det er noget mange laver sjov med og ikke altid tager seriøst, så har undersøgelser vist, at det er en reel ting, der rammer cirka 75 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder.
Vil du gerne blive klogere på, hvad PMS er og om du er en af de 75 procent, der er ramt, så læs med.
Hvad er PMS?
Som sagt står PMS for Præmenstruel Syndrom. Når der er tale om dette syndrom, så er det en række af forskellige fysiske og psykiske bivirkninger, som skyldes kvinders hormonelle ændringer ved deres ægløsning og menstruation.
Hvilke symptomer er der på PMS?
Det er ikke unormalt at opleve PMS som menstruerende kvinde. Hvis man lider af det, så vil man typisk mærke det ved en fysisk og/eller psykisk forandring dagene op til en menstruation. Nogle kvinder kan også opleve det i dagene op til en ægløsning.
Der findes mange symptomer, som kan skyldes denne lidelse. De mest almindelige psykiske symptomer er ændringer i humør, depressive symptomer, let til tårer, kortluntethed, pludselig vrede og energiforladthed.
En række af fysiske symptomer man kan opleve er, oppustethed, ømme bryster, hovedpine, muskelsmerter, smerter i lænd, træthed, søvnproblemer og unormal stor trang til mad eller søde sager.
Man kan være ramt på mange måder, men oftest er det ikke alvorligt og er ikke noget, der kræver behandling. Dog skal man være opmærksom på det, og føler man at det foringer ens livskvalitet, så bør man søge måder at lindre symptomerne på. Har man svære PMS symptomer, så kan det også være at man lider af PMD i stedet. Her vil du kunne få glæde af kognitiv terapi hos en psykolog.
Hvordan ved man om det er PMS?
Symptomerne på PMS kan også være symptomer på meget andet. Det vil du kunne få afklaret hos en læge eller psykolog. Det kan være svært at vide, om det er det ene eller andet, som man døjer med.
Hvis man vil finde ud af om man har denne lidelse, så kan man holde øje med, hvornår og hvor ofte man oplever disse fysiske og psykiske ændringer. Hvis man oplever en eller flere af symptomerne cirka samme tid hver måned, og de forsvinder igen, så snart man får sin menstruation eller har haft sin ægløsning, så er der stor sandsynlighed for at det er det.
Mange kvinder lider af PMS, og der findes desværre ikke en “kur”, som kan fjerne det. Dog betyder det ikke at man skal leve med det, hvis man synes at det forværrer ens livskvalitet betydeligt. Der findes hjælpemidler, som kan være med til at lindre symptomerne, blandt andet samtaler med en psykolog.